You are currently viewing Espresso

Espresso

Ο γνωστός μας και ιδιαίτερα αγαπητός και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια espresso, είναι ένας δυνατός μαύρος καφές που φτιάχνεται με καυτό νερό, το οποίο περνά μέσα από σκούρους αλεσμένους σε σκόνη αρωματικούς κόκκους καφέ, με μεγάλη πίεση. Ένας υπέροχος espresso πρέπει να είναι ελαφρώς παχύρρευστος, με μια χρυσοκαφετιά κρέμα στην κορυφή. Αν ο καφές είναι πραγματικά καλός, τότε η ζάχαρη που ενδεχομένως θα προσθέσετε στον καφέ σας, θα παραμείνει επάνω στην κρέμα για μερικά δευτερόλεπτα προτού «βυθιστεί» στο «μαγικό» ζουμί του espresso.

Ο espresso είναι η βάση μιας ευρείας ποικιλίας εκλεκτών ειδών καφέ, όπως είναι ο cappuccino. Πολλοί όμως, επιμένουν ότι οποιαδήποτε προσθήκη στον espresso είναι τουλάχιστον «βλασφημία», παρόμοια με αυτή της προσθήκης cola στο αυθεντικό σκωτσέζικο ουίσκι.

Πώς να τον απολαύσετε: Ο espresso πρέπει να καταναλώνεται είτε ακριβώς όπως φτιάχνεται ή με ένα κουταλάκι ζάχαρη. Όταν έρχεται «short» (ristretto) σημαίνει ότι έχει λιγότερο νερό και έχει πιο μεστή γεύση. Όταν είναι «long» (lungo) σημαίνει ότι έχει περισσότερο νερό και δεν είναι τόσο δυνατός.

Δοκιμάστε ακόμα…: Προσθέτοντας μια μικρή κουταλιά αφρόγαλα, θα φτιάξετε έναν espresso macchiato (δηλαδή, «σημαδεμένο», «βρώμικο»). Αν βάλετε λίγη σαντιγί στην κορυφή, θα έχετε έναν espresso con panna, ενώ αν προσθέσετε λίγη grappa, cognac ή sambuca τότε θα φτιάξετε έναν espresso corretto (δηλαδή, «διορθωμένο»).

Leave a Reply